Sunday, May 15, 2011

blogging mobile dengan BlogWriter

Assalamualaikum,

Apa khabar kawan2 ? Ececece ~ semua sihat? InsyaAllaah semua sihat ye ... hee ~

Ha~ ada sesuatu yang special pasal entry kali ni. Sebab ~ aku menggunakan tepon aku utk tulis blog! Yeah! ~ :D ...

Aku guna iPhone 3gs jer pun ... Sape2 yang guna iPhone paham la sebab application ni boleh digunakan untuk post entry dalam blog.

Application yang aku guna ni ialah BlogWriter Lite. Maknanya apps yang percuma.hehehe~ testing la dlu kan. Lite punya ni free so tak buleh nk letak gambor ke ape ~ muahaha ~

Ada jgk apps lain yang boleh guna dengan blogger tp harga mahal skit. Nanti aku testing2 dlu pastu baru aku beli ~

Ok ~ sampai sini dlu ~ senang la kalau boleh blogging mobile ni ... Terbaik ~~~

ada apa dengan nombor SEPULUH?

Assalamualaikum,



Dah lama rupanya aku meninggalkann blog aku ni ... balik2 blog aku tak up-to-date la kata mat salleh kan ... hee ~ tu yang prestasi kurang tu. Hahaha ~ .. maklumlah ... masih belum jadi blogger tegar lagi. Bila time rajin memang banyok benda nak post .

Bila aku kira-kira rupanya kali ni 10 hari aku tak update blog ~sorry la ek ... sedikit sibuk dengan kerja dan holiday ... ececece ~ alasan biasa la tu kalau blogger tak update blog .. hahahah ~ tu la maksud ada apa dengan nombor SEPULUH ... 10 hari tak update blog baru hari ni aku ada peluang nak jenguk ...

Takpe2 ... pasni aku nak post citer2 menarik yang berlaku ... muahahaha ~ nantikan ~~~ ... :D

Thursday, May 5, 2011

andai fikiran boleh terus ditaip ~

Assalamualaikum,

Ini fikiran aku 2 hari yang lepas. Sebagai blogger aku rasa mesti semua nak benda ni kalau berlaku. Apa dia? Korang baca tak tajuk entri ni ? Hehehe ...

Cuba korang bayangkan kalau apa yang korang fikirkan boleh terus automatik ditaip masuk dalam komputer. Tak payah korang nak penat2 taip kan? Tambah plak boleh wireless. Tak pun guna radio frekuensi so bila2 masa jer korang boleh update blog korang ..




Hahaha ... :D ... kedengaran agak mustahil tapi rasanya teknologi tu sudah ada. Lagipun takde apa yang mustahil kat dunia ni dengan izin Allah . Hehehe ~

Kalau betul la boleh mesti syok je sebab aku ni selalu dapat idea dan ayat2 aku nak update blog ni waktu aku tengah tunggang motosikal. Time tengah berangan ke ... tengah mandi ke ... ooppss ... sekarang ni bila nak update je mesti aku lupa ... hurmmm ~sekian ...

page baru rudyson7 - Al-Quran

Assalamualaikum,

Terlupa aku nak khabarkan kepada korang semua bahawa aku ada buat satu page baru dalam blog ni. Kalau sebelum ni ada satu page aku letak biodata aku. Tapi aku dah tarik balik sebab aku nak sediakan dalam satu bentuk yang menarik. Hehehe ~

Page yang baru ni ialah 'Al-Quran' . Kenapa nama page tu macam tu? Ha ... sebab dalam kita meluangkan masa membaca blog-blog yang ada boleh la sambil dengar bacaan ayat-ayat Allah. Terima kasih kepada listen2quran.com yang sediakan platform flash dan audio bacaan Al-Quran.

Terima kasih juga kepada sebuah blog yang mana aku terjumpa web tu. Aku tak berapa ingat nama blog tu sebab aku terjah dan tutup. Hehehe ... Jom luangkan masa mendengar dan kalau boleh ikut sekali baca. Boleh dapat pahala. Amin ~ 

Tuesday, May 3, 2011

hujan yang rahmat dan ujian

Assalamualaikum,



Dah beberapa hari ni pagi petang hujan je sekitar Lembah Klang. Petang tadi pulak hujan teramat lebat sampai satu opis aku jenguk tingkap nak tengok ujan. Gelap betol pastu angin memang kuat. Lepas tu apa lagi bunyi Ambulans pun bersiung la sampai siren tahap maksima.

Aku pun menjenguk lama jugak tengok pokok-pokok yang goyang sebab angin kuat meniup. Terfikir sejenak betapa bersyukurnya kita di Malaysia yang beriklim Khatulistiwa. Taburan hujan yang baik walaupun musim kemarau melanda.

Hujan adalah satu rahmat yang Allah turunkan untuk kita semua. Kita semua tentu perlukan air untuk hidup dan hujan adalah salah satu sumbernya. Tapi jangan kita lupa hujan juga boleh jadi satu ujian untuk kita. Contoh paling baik bila hujan yang berpanjangan sampai mengakibatkan banjir besar. Ya betul. Itulah yang menjadi ujiannya.

Penunggang motor macam aku ni pun selalu tersekat tatkala hujan. Selalunya bila balik kerja tu hujan tengah jalan habis kuyup sampai ke rumah. Hehehe ... dalam hati selalu berdoa supaya aku sampai umah dulu sebelum ujan lebat. Tapi sudah kehendak Allah kena terima la ~ :)

Lagi satu bila hujan lebat ni banyak kemalangan yang berlaku. Kalau tak percaya korang tengok la bila hujan ataupun selepas hujan mesti banyak Ambulans kat jalanraya. Itu pulak masuk bab manusia sendiri yang kadang2 tak sedar diri bila hujan pun nak bawak kete ke motor laju.


Hujan boleh akibatkan kemalangan


Hujan boleh akibatkan banjir besar


Tujuan entri aku ni saja nak ingatkan kita semua rahmat yang Allah beri ini perlu kita syukuri dan bila ia menjadi musibah untuk kita jangan pulak kita marah-marah sebab ada hikmah di sebaliknya.Oh lupa nak cerita baju hujan aku penah kena curi tahun lepas. Harap-harap siapa yang curi tu dalam keadaan baik sekarang ni sebab takut dia pakai benda haram lain plak jadinya .

Sekian ...

*Sumber gambar adalah dari Google

blog rudyson7 kurang menarik . ayat tak best ?

Assalamualaikum,



Apa khabar semua? Hehehe ... aku pun tak tau nak mula dari mana tapi tetiba teringat pulak waktu aku berborak ngan adik aku semalam. Dia tunjuk blog kawan dia. Blogger baru jugak tapi follower dah lebih ramai skit dari blog aku yang tak seberapa ni. Traffic pun boleh tahan.~


Aku pun bertanya adik aku cmni ... 'Blog aku boring ke? ' dengan selamba adik aku menjawab ... 'Mungkin la. Ayat ko tu cam tak best kot' ... lalu aku bertanya lagi ... 'Ko selalu baca tak blog aku?' ... dengan pantas adik aku kasi jawapan camni ... 'TAK' ... Cis! Rasa macam nak gigit kertas plak ... hahaha ~

Sebenarnya kadang2 aku pun rasa camtu jugak. Tapi terus terang aku cakap aku ni kadang2 jenis yang ikut peraturan. Boleh kata aku takut tersilap fakta ke atau apa-apa yang aku tulis mendatangkan mudarat kat aku atau orang lain. Mudarat tu sama la maknanya dengan 'Masalah' . Hee ~lagi satu kena ingat Allah . Takut2 nanti tak sedar apa yang aku sampaikan jadi dosa untuk aku.

Ramai yang kata blog ni salah satu cara untuk kebebasan bersuara dan banyak lagi tujuan blog ni. Macam-macam. Blog aku ni pun stakat ni belum ada identiti yang khusus. Tapi aku memang suka baca blog yang isinya lebih ringan dan blog bab agama lebih utama jadi pilihan.


InsyaAllah aku cuba sampaikan sesuatu yang menarik, berilmu dan bermanfaat untuk semua. Aku jugak nak kongsikan blog2 yang aku baca ngan korang nanti. Kurangkan kontroversi dan tingkatkan keimanan diri. ~ Sekian ...

Monday, May 2, 2011

kalau tak promote blog memang tak laku ~

Assalamualaikum,

Mata dah ngantuk tapi nak jugak aku update blog aku ni. Kali ni aku saje nak citer pasal blog2 yang aku singgah. Tapi tak ingat dah la blog mana sebab dah lama. Masa aku mula2 jadi blogger mesti la rajin baca blog. Sekarang ni busy sikit so sempat baca yang aku follow je ~

Apapun just nak btau korang aku ada singgah blog2 yang usianya antara 3-5 tahun tapi follower dier agak kurang. Pelik jugak kan ~ tapi ada pulak antara blog tu follower memang tak ramai tapi traffic memang tinggi gila. Ha ~ macam-macam kan ...

Kalau nak dibandingkan dengan blog aku ni apa la sangat. Dua-dua kriteria tu aku ada cuma usia masih muda jadi aku kena usaha lebih. Kena cari bahan2 yang menarik pembaca. hehehe ~ pendapat aku la kalau blog2 yang aku singgah tadi tu promote blog diorang sure makin tinggi traffic ngan follower. Sebab updated je pun blog dorang .

Promotion tetap penting. Bila dah dikenali ramai besok lagi susah sebab nak kena maintain best bila ramai dah follower . Hahaha ~ kepada blogger baru , welcome to blogger world. Mintak tunjuk ajar dari korang dan jom kita sama2 belajar dari senior ~

Channel terbaik nak promote blog melalui FB, Twitter dan macam la termasuk ngan otai2 blogger. Rajin2 la comment blog dan mungkin korang pun boleh masuk majalah ~ jangan lupa untuk ada identiti sendiri dalam blog korang ~ ... selamat mencuba ... kalau ada tips2 lain sila la share ... aku pun newbies jugak ~hehehe~

Sunday, May 1, 2011

1 lawak 1 Malaysia !!!

Assalamualaikum,

Sedang aku mengemas bilik aku siang tadi, terjumpa buku adik aku. Buku apa? Buku 1 Lawak 1 Malaysia. Belek punya belek punya belek menarik jugak lawak2 dalam buku ni. Tapi jujurnya kalau di 'convert' jadi lakonan baru dapat feel lawak tu. Hehehe ~



Kalau bab lawak ni bila membaca effect dier kureng sikit melainkan content dier betul2 best! hahaha ~ Kira lawak dalam buku ni boleh buat skrip cerita. Buku ni diterbitkan oleh LUT'S CREATION dan diedar oleh DAUS BOOK CULTURE. Rasanya buku adik aku ni jilid 2 sebab ada nombor 2 kat buku tu. Hahaha ~

Takde tulis Copyright dalam buku ni jadi boleh la aku share ngan korang ye ~ nantikan lawak2 yang terdapat dalam buku tu .. ~ chow cincau ~

selamat hari pekerja 2011 !!!

Assalamualaikum,



Mesti semua tengah rileks-rileks duk kat rumah kan ? Maklumlah hari ni kan cuti hari pekerja. Maknanya semua sedang bercuti. Aku yang selalu kerja hujung minggu pun cuti hari ni. Rasanya dah lama aku takde cuti weekend. Penat jugak wooo ~

Entry ni khas untuk semua rakan dan keluarga dan semua la sebab aku nak ucapkan Selamat Hari Pekerja 2011 ! Tapi mana yang keje bahagian retail macam aku dulu hari ni mesti korang bekerja jugak kan .~ takpe ... bayar triple beb ... hehehe ~

Yang bestnya kali ni Hari Pekerja jatuh hari Ahad hari ni so dapat la ganti besok cuti skali kan~ seronok negara kita Malaysia ni sebab memang baaaanyyaaakkk cuti. Best! ... hahaha~ Ok la ~ memandangkan arini cuti aku nak cuci baju kemas bilik . Orang bujang la katakan ~ baru je rendam 2 baldi kain baju. Besok 2 baldi lagi .. oooppss. ~

Selamat bercuti semua ... mana yang bekerja tu selamat bekerja lah kan ... kalau nak baca asal usul Hari Pekerja ni disambut boleh klik SINI

Terima kasih

Saturday, April 30, 2011

hati-hati dengan 'aircond' kereta

Assalamualaikum,

Sedang aku cek email pagi ni aku terbaca satu email dari salah seorang Dr yang mengajar kat tempat keje aku ni. Satu fakta yang aku nak kongsikan dengan semua. Harap boleh jadi panduan. Tapi kalau salah minta maaf ye ~ hehehe ~ and its in English ... bila lagi nak 'mantapkan' bahasa Inggeris kita kan ... check it out ...

No wonder more folks are dying from cancer than ever before. We wonder where this stuff comes from but here is an example that explains a lot of the cancer causing incidents. Hmmm. Many people are in their cars first thing in the morning and the last thing at night, 7 days a week. As I read this, it makes me feel guilty and ill.  Please pass this on to as many people as possible. Guess its not too late to make some changes

Car A/C (Air Conditioning)
MUST READ!!!
Please do NOT turn on A/C as soon as you enter the car
.




Open the  windows after you enter your car and turn ON the AC after a couple of minutes.


Here's why
:

According to a research, the car dashboard, sofa, air freshener emit Benzene, a Cancer causing toxin(carcinogen - take time to observe the smell of heated plastic in your car).


In addition to causing cancer, Benzene poisons your bones, causes anemia and reduces white blood cells.


Prolonged exposure will cause Leukemia, increasing the risk of cancer.

Can also cause miscarriage.


Acceptable Benzene level indoors is 50mg per sq.ft.
A car parked indoors with windows closed will contain 400-800 mg of Benzene.

If parked outdoors under the sun at a temperature above 60 degrees F, the Benzene level goes up to 2000-4000 mg, 40 times the acceptable level.


People who get into the car, keeping windows closed will inevitably inhale, in quick succession, excessive amounts of the toxin.


Benzene is a toxin that affects your kidney and liver... What's worse, it is extremely difficult for your body to expel this toxic stuff.


So friends, please open the windows and door of your car - give time for interior to air out -dispel the deadly stuff - before you enter.

Thought
:


'When someone shares something of value with you and you benefit from it, you have a moral obligation to share it with others.' 



Kalau rasa nak share dengan orang lain sila la blog semula . Sekian ...

Thursday, April 28, 2011

taman tema upin dan ipin ~ mesti best!

Assalamualaikum,




Tak sempat nak update malam semalam tapi nak jugak aku cerita. hehehe ~ ... tengah kekenyangan lepas makan aku tengok Buletin Utama ada cerita pasal taman tema Upin & Ipin. Excited aku dengor beritanya ...

Les' Copaque Productions (LCP) merancang untuk membina sebuah taman tema kat Malaysia ni yang berkonsepkan Upin & Ipin. Nak buat ala-ala Disneyland tu ~ mesti gempak punye ... kos yang dianggarkan dalam RM 200, 000, 000.00 ~Ada khabar angin kata nak buat kat Perak . Betul ke? Ce baca kat SINI

Akhbar Utusan Malaysia hari ni menyebut konsep Upin & Ipin sesuai buat taman tema sebab dorang ada konsep lanun, kampung, futuristik dan sebagainya. Tu yang Boboi Boy punya production pun ok gak tu kalau nak join je skali ~ ngeh ngeh ngeh ~

Sejak Upin & Ipin disiarkan memang syok tengok cerita tu walaupun 5-7 minit je. Bila keluar movie on the spot aku pegi tengok. Latest movie yang akan keluar adalah Upin & Ipin: Angkasa. Tak sabar nak tunggu ni ...Pasni adalah kelainan sikit . Asyik taman tema genting ngan taman tema air jer ... nak pegi Disneyland tak mampu. Hehehe ~

Baca berita lanjut kat SINI .

*Sumber utama adalah dari Utusan Malaysia Online

Wednesday, April 27, 2011

goodluck! untuk mereka semua ...

Assalamualaikum,

Di sini dengan segala hormatnya ... ok chop! ... macam baca ucapan atas pentas la pulak . hehehe .. Ok memandangkan sekarang ni tengah musim untuk budak-budak Universiti ngan Politeknik ke Kolej mana-mana ke tengah prepare nak EXAM ... aku nak buat special wishes untuk dorang.




GOODLUCK IN YOUR EXAMS TO EVERYONE !!! STUDY SMART ... KALAU TAK TAU NAK JAWAB KORANG 'GORENG' JE LA ...

Ucapan ni terutama sekali untuk adik aku yang kat Politeknik (tapi aku rasa dier balik hari ni sebab dah habis paper), untuk student UITM Dungun (bila masa aku budak UITM?) ... Kak Ngah di UM (ni kak ngah orang lain punye) , kawan2 yang sambung study dari Politeknik Shah Alam dulu dan semua bloggers2 sekalian !

Aku takde tips untuk korang tapi nasihat aku JANGAN study sampai Subuh ke apa sebab otak kita pun perlukan rehat yang cukup. Jangan lupa doa kepada Allah mintak semua berjalan lancar ... amin ~

Dengor2 pasni budak Universiti cuti sampai bulan September ... Aku bukan budak U tapi aku tau la ~ perghhh ... itulah musim yang bagus untuk korang cari duit lebih buat keje part time. Bukan musim 'mengawan' ye! Mana2 bloggers tu korang update la blog korang sampai kalah Ben Ashaari ... hahaha ~ gurau je Ben yer ~

Selamat 'menggoreng' semua ~

Tuesday, April 26, 2011

menu 'lunch' aku hari ni ... seeeedappppp

Assalamualaikum,

Jangan salah sangka ye sebab ini bukan blog masakan macam blog sifu Mat Gebu. Hehehe  ~ tapi aku semangat nak share ngan korang menu makan tengahari aku tadi. Rasa macam nostalgia la plak ~ hahaha ... Mak aku orang Minang keturunannya. Minang Bukit Tinggi ... wah ... lidah aku dari kecik pun selalu lah makan masakan Minang~

Tengahari tadi kebetulan aku pegi Bank kat area KL so alang-alang aku singgah la ke Kampung Baru. Kat sini ada satu kedai Masakan Minang Asli kat selekoh belah belakang. Sorry la aku tak sempat nak snap gambar lokasi. Lain kali aku amik. Entah kenapa dulu kecik-kecik memang selalu beli kat sini. Dah besor-besor ni aku ingat lokasi je. Hehehe ...

Taraaaaa !!! tengok gambar bawah ni. Ni la menu kegemaran aku ...




Dulu selalu aku suka makan usus lembu atau perut kat kedai tu. Menu kat atas tu terdiri dari nasi, bergedel, pucuk ubi rebus, tempe, dendeng (yang daging hitam tu) ngan tunjang. Tunjang tu yang kuning tu bahagian urat kat kaki lembu. Kitaorang sebut 'tunjang'. Maksudnya korang cari la sendiri.

Raya Haji tahun lepas aku dapat bahagian kaki lembu. Nenek aku la tunjuk cane nak amik bahagian tunjang tu. Proses susah wooo ~ kena bakar dulu kaki lembu pastu kena potong punya la liat. Hehe ~ senang citer beli je kedai. Hahaha ~

Ha ... harga makanan aku tu RM 9 jer ~ xtau la mahal ke tidak. Kalau dah mengidam tu aku beli je. Hehehe .. pakai daun pisang buat lagi sedap. Hari-hari bungkus pakai polystyrene pun tak bagus jugak. Kepada sesape yang suka masakan Minang boleh la cuba cari tempat tu ~ :D

takziah untuk mereka dan keluarga ~

Assalamualaikum,

Bercampur baur perasaan aku sekarang ni. Sedih, pilu dan insaf tatkala 2-3 hari ni aku terima berita perginya insan-insan tersayang rakan-rakan dan jiran aku.

Hari Ahad yang lepas bapa kepada boss kecik aku telah menghembuskan nafas terakhir. Arwah Pakcik Hanafiah Arifin. Arwah meninggal sebab sakit kanser paru-paru. Masa arwah masih di Hospital KL sempat jugak aku melawat. Arwah selamat dikebumikan di kampung halaman di Kedah pada hari yang sama. Kalu nak tengok kisahnya boleh klik sini tengok blog boss aku tu ~

Dalam pada masa yang sama atuk kepada rakan blogger aku si KIC pun telah meninggal dunia semalam. Sedih jugak tak sempat nak melawat tapi alhamdulillah KIC kata semua dah selesai dan arwah dah selamat dikebumikan. KIC postkan entry tu dalam blog dier. Boleh la singgah blog dier ... klik je KIC ni ..

Sedang aku belek2 FB semalam aku terbaca status seorang kawan aku di UIA, Dr Hanafi Ani menyatakan ibunya baru sahaja meninggal dunia. Hanya ucapan takziah yang sempat aku ucapkan.

Dan pagi hari ini Surau kat umah aku umumkan seorang pemuda yakni jiran sekampung meninggal dunia akibat kemalangan malam tadi kalau tak silap. Umurnya baru masuk 20-an tapi aku tak berapa kenal. Pagi tadi tak sempat nak melawat.

Baru sekejap ni pulak bila baca blog Ady Budika ada satu entry tentang perginya bapa kepada Ally Iskandar. Takziah kepada Ally Iskandar.

Takziah daripada aku untuk mereka di atas dan sekeluarga. Semoga mereka yang telah pergi meninggalkan kita ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Jom kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah semoga roh mereka dicucuri rahmat ~

Thursday, April 21, 2011

hiburan malam ini ~

Assalamualaikum,

Tengah mengantuk ya amat ~ huargghhh ... sebelum tido jom layan muzik video ni. Originally recorded at Waterfront Sarawak ! masa aku ikut event Study Malaysia 2011. ~



Kepada pemuzik-pemuzik otai yang lain ... boleh challenge ke? Datang jak Sarawak!


p/s: Video tak bape clear sebab guna iPhone 3GS jer ... yang penting layannn ~

iklan terlebih pun tak boleh jugak ~

Assalamualaikum,

Sedang aku duduk tengok Buletin Utama kat TV3 tadi ada satu berita yang menarik perhatian aku. Tajuk berita: Siar iklan Astro ditegur. Wah ~ apa yang hangat tu? Bukanlah berita hangat pun cuma masuk juga laporan begini kan ~

Aku ni tak pernah pun melanggan Astro tapi tau la sikit-sikit pasal Channel2 dalam Astro. Isu berita tu sebenarnya pasal pihak Astro yang siarkan banyak iklan. Berita ni pasal Dewan Negara yang menegur Astro untuk kurangkan iklan kalau tak silap. Entry ni is not official so kalau silap fakta tolonglah betulkan ye ~ hehehehe~



Salah seorang Ahli Dewan Negara dalam berita tu menyatakan bahawa sudahlah setiap bulan Astro dapat bayaran tetap dari pelanggan, ditambah lagi dengan bayaran dari mana2 syarikat yang nak guna khidmat Astro untuk siarkan iklan dorang. Bila dah terlalu banyak jadi tak adil kepada pelanggan. ~

Pakej paling murah dalam Astro lebih kurang RM 37 atau ikut siaran mana yang dilanggan. Tahun lepas saja Astro untung RM 2.7 billion dari 3 juta pelanggan dan dijangka meningkat tahun ni. Banyak jugak tu kan ~ hehehe ... pendapat aku pihak Astro kena la balance kan ~ aku pun tak tau mana siaran yang banyak iklan.

Tapi kalau memang banyak sangat iklan mesti semua orang boring je nak tunggu lama2. Cuma setahu aku siaran Astro ni memanjang je takde iklan sangat pun. Ntoh ler kan ~ nanti la aku langgan dulu baru aku komen lebey2 .. hihihi ~ tamat ...


p/s: Sumber dari Buletin Utama TV3 bertarikh 21 April 2011.

waktu sesuai untuk promote blog

Assalamualaikum,



Uhuk3! ... Batuk la pulak ~ hehehe ... maaf ye kawan2 sebab kurang sihat sikit. Tak biasa minum air sejuk sekali minum terus selesema. Korang sihat ke? bagusss ... kali ni nak share ngan korang semua waktu sesuai nak promote blog korang.

Setelah 3 bulan menjadi blogger ni aku perasan waktu-waktu yang sesuai untuk korang mempromosikan blog korang. Ini untuk sape2 yang ada blog la. Yang takde blog tu boleh la note dulu. Mana la tau korang pun nak buat blog jugak nanti kan ? Bila waktunya ? Lepas makan ke lepas kuliah ke lepas lepas? Hahahaha ~

Aku rasa paling sesuai waktu MALAM. Betul ke? Rata-rata aku tengok ramai jugak antara blogger masa kini semua masih belajar. Kalau dah nama pun pelajar sudah pasti habis waktu kuliah adalah masa untuk update dan baca blog ... mana yang jenis kelawor tu tengah malam adalah waktu dier aktif! Waktu ni lah semua blogger2 mencari cerita2 yang menarik dan promote blog masing2. Waktu ni la ramai pembaca!

Tapi korang tau ke nak promote kat mana??? ha ... ikut pengalaman aku tempat paling terbaik nak promote blog korang adalah di FACEBOOK lah ~ mana lagi kan? 

Kalau nak buat entry baru tu aku rasa takde masalah bila2 masa pun yang korang free. Blogger2 otai ada yang update pagi sampai ke malam dan ada yang malam sampai ke pagi baru updated blog dorang sebab kena kumpul bahan dulu. Masa ramai pembaca lah kita boleh amik peluang untuk promosi blog kita. At least dorang mesti singgah blog kita ~ InsyaAllah ...

So apa lagi ? Kan dah malam ni ... Tapi jangan lupa selesaikan kewajipan yang 5 waktu dulu. Hehehe ~ Selamat mencuba ... *errrr ,,macam resipi plak ...

Wednesday, April 20, 2011

follow me and I follow you back~

Assalamualaikum,

Follow me and I will follow you back ... macam pernah dengor je kan ayat tu? Tapi kat mana ek? Heee~ sape2 yang blogger baru tu mesti ada yang guna ayat macam tu kan kan kan? Aku ni pun kategori blogger baru la jugak ~ aku nak komen sikit pasal ayat tu ...

Sebelum tu aku nak citer masa mula2 blog aku ni tercipta rajin la jugak aku tengok FB Kelab Blogger ngan Sahabat Blogger ... ada kisah pasal ayat ni sampai gaduh2 dalam FB tuh ! Katanya ayat tu trick lama la ... dah basi la ... macam2 ... pelik ..pelik..pelik ~

Pendapat aku berbeza sikit sebab takde masalah kalau nak suh orang lain follow blog kita ONLY WHEN THEY FOLLOW US tapi ... cuba korang fikir tujuan sebenar kita buat blog ni . dah tentu macam2 tujuan ada kan .. mostly nak share tentang diri sendiri dan dunia masa kini ... bukan sebab nak ramai follower ~ errr ... yeke camtu?

Bila kite mintak orang follow blog kita pastu baru kita follow blog dorang macam tak best la plak ... sebab kalau orang tu follow blog kite dah tentu dorang follow sebab dorang nak kita follow blog dorang balik ... follow memfollow BUKAN sebab BLOG KITA BEST ! betul tak? Akhirnya follower punya ramai tapi takde sorang pun follower tu baca blog kita ... hahaha ~ :D

Kesimpulan yang aku nak cakap kat sini ialah biorlah orang follow blog kita kerana tulisan kita. Kerana nukilan kita sendiri. Kalau blog kita best mesti ramai yang follow ~  the best way promote blog ajak dorang singgah baca ... kalau menarik pasti orang lain akan follow  ~ tapi ingat! bila dah jadi otai blogger jangan lupa nak singgah blog2 orang lain ... kena support bloggers yang lain ~ kongsi pengalaman anda ... kalau tak percaya tanyalah blogger2 yang dah level otai ~

aku di sini bersama kamu ...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah ~ dah selesai majlis konvokesyen pertama Asia E University hari Ahad yang lepas. Akhirnya dapat jugak aku mengupdate blog aku ni. Ada jugak orang yang bertanya bila aku nak update blog ek ... ingatkan takde sape yang nak baca blog aku ni . heheheeh ~ terima kasih ...

Kepada yang baru membaca post ni ... kenapa tetiba aku cakap pasal 1st convocation? ha ... saje je sebab sebelum ni aku kata aku kemas sawang2 yang ada kat blog ni kan ... so sebenarnya aku sibuk2 sikit + kurang mood nak update blog ni ... hahahah ~

Aku ada cakap nanti aku share ngan korang majlis tu tapi aku sedang mencari bahan a.k.a gambar2 dalam majlis tu. Belum dapat lagi dari Photographer. The event was a huge success. We got a lot of good feedback from our students, guests and our Guest of Honor. Really good. Credit to everyone. :D

Sampai sini dulu ... pagi2 tadi hujan so basah sikit kat luor tu. Ini mesti jap lagi basah selipar aku naik moto pegi keje. Ngeh ngeh ngeh .... ketemu kita di post yang seterusnya !!!

Friday, April 15, 2011

rudyson7 dan sawang-sawangnya ~

Assalamualaikum ...

Wah ~ ingatkan lepas letak entry waktu aku kurang sihat boleh la aku update blog ni ... rupanya sampai sekarang aku tak update lagi ... sorry ye pembaca2 sekalian (ada ke pembaca???) sebab sedikit busy. Cewah ~ tu je alasan paling common orang bagi kan ...

Lerrr ... ni je pun sawangnye ~


Tapi memang betul pun. Tapi ni kan sebenarnya pengalaman jugak sebab nak jadi blogger ni bukan senang kan . Nanti kalau dah ramai follower lagi banyak kita kena contribute supaya follower terus menyokong kita. Ni pun dah bersawang-sawang dah blog aku ni sebab lama tak update. Ada sape2 nak tolong bersihkan ? Hehehe ~

Sekarang ni tengah sibuk dengan Konvokesyen pertama Asia E University. Macam-macam kena prepare . Hahaha ~ macam la aku ni orang yang penting sangat kan ... banyak jugak keje lain kena buat sebab semester ni masih berjalan. Nanti aku share ngan korang majlis konvokesyen tu nanti. Ok? Konvo tu weekend ni je pun ... Tunggu~~~

Sunday, April 10, 2011

oh blogku ~

Assalamualaikum,

Haishh ~ dah mula bersawang dah blog aku ni ye ... hehehe  ~ maaf la kepada semua pembaca kot2 korang tengok blog aku ni takde entry baru. Agak busy sikit 4 hari lepas ditambah dengan kesihatan yang kurang baik. Aku berselubung selimut menggigil kesejukan semalam lepas solat Subuh sebab nak demam.

Alhamdulillah kepala tak la sakit sangat. Biasa aku ni kalau nak demam berdenyut2 kepala. Migrain la kot. Dulu sampai 2 minggu tak hilang berdenyut aku dah cam gugur jantung takut ada yang tak kena ngan otak aku ni. Semalam pulak kebetulan aku attend wedding officemate aku kat Hotel Renaissance ... dah aku minum air sejuk ... memang kena la pagi ni kan ~ hehehe ...

Ok lah~ saje je bagitau korang aku tak sempat nak update blog ni ... InsyaAllah ada kesempatan aku update ye ~

Tuesday, April 5, 2011

pemandu kereta yang bawak macam h****

Assalamualaikum,

Panassss ... panasss ... sebenarnya dah reda dah tapi bila teringat balik buat aku naik angin betul la. Masuk 2 hari lepas dah 2 kali kereta potong motor aku sipi-sipi je nak kena ... haishhh ~ memang sah dorang ni tak pernah naik motor ... akal pun tak tau letak kat mana ...

Sebagai penunggang motosikal aku pun tau nak kena bawak belah lane kiri sebab kete kan besar ... tapi bila duk belah kiri pun kereta nak pecut belah kiri apa citer? Buang tebiat? Al kisahnya mula-mula tu aku on the way balik umah lalu highway ... ada sebijik kete Swift putih ni bawak macam pelisit sampai aku nak dilanggarnya ~

Lepas tu bila masuk simpang kat MRR2 menuju Tol Gombak pun nak potong semua kereta yang ada ~ tak ingat mati ke budak tu ... 2 hari lepas pulak sebijik Honda Accord yang gedabak tu bawak macam h**** jugak ... yang ni lagi dahsyat sebab pagi2 kete banyak kat area Pekeliling KL pun nak bawak cmtu ~ teksi nak benti tepi dier plak yang horn ~ ikutkan hati aku kasi pecah tingkat kete mamat tu ~ panasssss ~ ...

Kepada pemandu kereta di luar sana, beringatlah kita ni kat Malaysia banyak lagi orang bawak motor kapcai termasuk la aku ... bila memandu tu ingat penunggang motor jugak sebab bila jem pun kena slow ... time tu la korang nak laju2 nak tukar lorong ~ no point ... silap ari bulan kete korang kena calar ~ bawak elok-elok ... kalau yang rempit tu lain citernye ...

Pandu dan tunggang dengan selamat ... ingatlah orang yang tersayang ... kalau takde cuba sayang diri sendiri ~ :D

anda ada akaun Maybank2u? sila baca ni ~

Assalamualaikum,

Kali ni nak citer pasal IT sikit. Hehehe ~ korang ada akaun Maybank2u tak? Internet banking Maybank la ... hari ni aku dapat lagi satu email (ini kali kedua) kononnya dari Maybank mintak re-confirm details sebab kononnya jugak akaun aku ada isu sekuriti . Well ... JANGAN PERCAYA ...

Korang tengok ni ...

(Gambar mungkin kecik sikit dan tak nampak tapi aku terangkan kat bawah)


Ini email aku. Subject yang dihantar kata "Re-Confirm Your Details" . Macam real wooo sebab siap tiru gambar cantik je ... bulatan kedua tu tulis "Click here to Log In" ... ini helah dorang suh korang login guna link tu. Bulatan ketiga tu ada kesalahan ejaan "Mayabank" ... itu pun dah membuktikan email ni palsu ...

Kalau korang terlepas dan click jugak login tu dier akan keluar macam ni ...


URL yang ditulis kat atas tu "http://propharmace.com/m2udatabase/main.html" ... INI BUKAN URL YANG BETUL ... bulatan kedua tu kotak untuk login. JANGAN SEKALI-KALI LOGIN KAT PAGE NI ...

Cuba tengok beza dengan laman web yang betul kat bawah ni ...



URL yang betul adalah " https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/M2ULogin.do?action=Login " ... setiap laman web yang melibatkan sekuriti mesti bermula dengan " https:// " ... kalau takde hurus "s" tu bermakna laman tu tak secure ... biasanya laman web melibatkan bank dan data peribadi yang akan secure ... Bulatan kedua untuk login pun ada satu kotak je sebenarnya ...

Kalau korang memang ada akaun Maybank2u ni bila korang login Maybank ada bagi message yang menyatakan mereka tidak berurusan dengan menghantar email ...

So bila melayari Internet pun kena hati-hati bila register mana-mana laman web ataupun login ... kalau Blogger takpe ... hehehe ~ sekian ...

Monday, April 4, 2011

cara 'penyampaian' aku dalam blog ini

Assalamualaikum,

Nak share sikit yang terbuku dalam kotak fikiran aku ni setiap kali aku nak post benda-benda baru dalam blog ni. Kalau diperhatikan ayat aku ni kadang2 boring je kan ~ takde yang menarik sangat ... tu yang traffic selow je ~ ngehngehngeh ~ ...


Rata-rata blog yang aku baca penyampaian dorang memang simple tapi menarik minat untuk membaca. Aku ni kadang-kadang skema jugak sebab apa-apa pun aku refer to basic. Apa yang basic tu? Agama ~ :) ... bila berblogging ni macam-macam yang kita nak tulis ... tapi mesti kena ingat sentiasa ...

Apa yang kita nak post tu mestilah tidak sampai menghina orang ... jangan ada yang menjatuhkan aib orang ... benda-benda lucah ... mengutuk orang lain ... ~ maksud aku tidak keterlaluan dan sebagai pelajaran ... paling utama bab agama sebab yang ni aku tengok ada yang main pakai 'pendapat' sendiri amik ayat skit pastu explain jele-jele tanpa merujuk sumber yang sahih ...

Ada banyak aspek kena  ambik kira ... mungkin sesetengah post tu sebagai memberi pengajaran ... ~ walaupun nampak seperti mengutuk ke ape tapi cara penyampaian dan susunan ayat kena betul supaya orang faham ... kalau pakai taburr je memang la orang suka ~ penyokong ramai wooo ... TETAPI ...

Silap aribulan kena saman sapa tanggung? pembaca? kawan ketawa bersepah weh ~ hik3 ... wah ni pun kira pedas ni tapi kan peribahasa tu ... cmtu la maksud aku ... harap semua faham ... anyway ... renung2kan dan selamat berblogging ~

bila sahur dan puasa~

Assalamualaikum,

Anda pelik? Ngehngeh ~ belum masuk Ramadhan lagi ke? Wah ~ citer pasal sahur ngan puasa plak ek ... bukan apa ... mesti la semua tau kan puasa ni bukan dalam bulan Ramadhan jer ... kan kita ada puasa sunat. Puasa nazar .. puasa ganti .. oooppsss ...

Alhamdullillah di pagi Isnin ni Allah bagi lagi kesempatan kita untuk bernafas di muka bumi yang tinggal sejengkal je lagi dan masa ni la peluang kita untuk memperbaiki diri kita lebih baik dari semalam. Hari ni Alhamdulillah aku dapat lagi untuk berpuasa sunat dan aku nak ajak sahabat-sahabat di luar sana jom kita amalkan ~

Memang liat sikit kan sebab perkara sunat jer ~ tapi yang paling best bila citer bab sahur. Bukan time bulan Ramadhan jer tapi bila masa kita puasa. Maklumla nak kena bangun sebelum Subuh ... kita semua ni tau setiap perkara yang Allah suruh dan sunah Nabi ada hikmahnya ~ cuma penyakit kita ni MALAS ~

Ada setengah tu cam dah jadi amalan pulak bila puasa je makan banyak-banyak tengah malam pastu skip sahur. Aishhh~ takde effect pun macam tu. Bikin lemah jer ~kena paksa diri bangun sahur pagi-pagi ... kalau ada kurma untuk sahur lagi best ~ yakin dan InsyaAllah bila amalkan kita akan rasa hikmah tu ...

Selain dapat pahala puasa ni dapat jaga diri kita ~ betol tak? Bila kite ingat kita puasa kita akan cuba elakkan dari buat benda-benda tak elok ... zaman kita ni dugaan cukup hebat ! Kita dapat jugak 'charge' Iman kita InsyaAllah ~ harap dapat jadikan ilmu untuk kita semua ~

Jom mulakan minggu kita dengan senyuman ~ :)

Sunday, April 3, 2011

hari-hari ahad ku ~

Assalamualaikum,

Kalau minggu lepas aku btau korang hari Sabtu aku ... minggu ni aku nak btau ari Ahad aku plak ... sedey wooo nak citer tapi takpelah dah nak kongsi cerita ... tatkala kuli-kuli kawan aku pun cuti hari Ahad aku plak bekerja ...



Korang kenal siapa tu? Ngehngeh ~ tu la aku ngah bekerja ... sempat jugak aku update kejap blog ni ... notebook putih tu la harta aku ... banyak lagi harta lain tapi rahsia .. hahahaha ~ weekend aku antara 2 ... aku jaga library atau jadi School's representative bila ada kelas ...

Tak lama lagi maybe aku jadi administrator plak ... adoi ... takde weekend la aku jawabnya ~ ada sape2 antara korang yang keje weekend??? Cari duit lebih buat OT ... zaman la ni semua mahal ... ~ adussssss ...

Saturday, April 2, 2011

sudah 3 bulan usianya ... dan ...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah April dah tiba bermakna blog rudyson7 ni dah 3 bulan usianya. Terima kasih kepada semua yang sudi singgah baca blog ni. Kalau ikut prestasi memang ciput je sebab dalam tempoh yang sama jugak blog kawan-kawan aku yang seusia dengan blog ni dah capai figure yang best.Seronok sebenarnya sebab ada yang sudi baca blog ni...


Ha ... tu figure latest masa aku tulis post ni. Tolak 32 tu kira aku yang viewed sendiri jadi la 1000 kan ... hehehe ... Alhamdulillah ~ aku akan cuba yang terbaik untuk meningkatkan prestasi blog ni ... semoga semua terus memberi sokongan ~ terima kasih semua ~ ...

Friday, April 1, 2011

:: simbah asid suka-suka je ~ @%^$#*&^*%^# ::

Assalamualaikum,

Sampai kat opis pagi-pagi tadi kecoh cerita pasal kes simbah asid oleh lelaki misteri yang sukahatidia simbah asid kat orang. Setakat ni polis tak tau lagi motif dier apa sebab orang yang dier simbah tu secara rawak. Sape-sape boleh jadi mangsa.

Lelaki ni naik motor Yamaha Lagenda pastu tetiba je baling bungkusan plastik berisi asid. Area setakat ni sekitar tempat keje aku ni jugak. Jalan Tun Sambathan, Bangsar, Brickfields ... berhampiran je semua ni. Waktu pun memang random. Kalau jumpa dorang ni aku tuang asid satu badan dier baru padan muka . (Marah sekejap) ... sampaikan budak-budak pun dorang simbah ... ni mesti psycho punya orang ni ...

Link berita korang boleh klik MyMetro dan StarOnline ni. ada details dan kot la ternampak ke korang cepat-cepat la report. Terbakar kena asid ni kesannya kekal. Hati-hati bila korang berjalan tu. Pandang kiri kanan ... nak selamat jangan jalan kat tepi jalan sangat ~ ...cepat2 bilas ngan air kalau kena asid ... Sekian ~

:: bila mood aku berblogging? Ntah ~ ::

Assalamualaikum,

Semua tahu apa itu mood? Mesti la semua tau kan ... aku pun tak tau kenapa tapi sebelum dan selepas aku jadi blogger ni mood aku pelik sikit ... mood untuk blogging ye bukan mood lain ... biasanya aku dapat ilham waktu aku nek motor . Tak pun waktu aku jalan kaki sorang2 ~ tak pun waktu aku makan ... waktu mandi ... waktu nak tido .. eh banyak la pulak kan ...

Tapi masalahnya bila mengadap depan komputer je terus blurr tak tau nak tulis apa . Kalau time dapat ilham tu lima nam perenggan aku boleh karang dalam kepala otak aku ni. Benda yang aku nak tulis pun simple2 je tapi tu pun boleh lupa. Aishhh ~ adakah ini tanda aku sudah tua? Oh No ~

Aku rasa aku pun kena jadi cam blogger yang otai-otai yang selalu update blog dorang. Pegi beli NetBook satu pastu Broadband. Dapat je idea masa nek motor benti tepi jalan update blog. Cun? Hahaha ... yang penting time mood tengah seronok tu memang banyak la post baru yang aku keluarkan ~ ada la dalam 1..2..3..4..5..6.. ha dalam 2 camtu.. lebih dari 1 banyak la tu kan kan kan?

Ada sape2 kat sini nak derma untuk aku beli NetBook? eh ~ mana korang???

Thursday, March 31, 2011

:: berapa lama seorang blogger nak taip entry baru? ::

Assalamualaikum, 

Sedang aku sibuk buat kerja ni sempat jugak aku nak publish entry baru. Hehehe ... dah baca tajuk entry? Ha ... cuba la korang teka meneka antara satu sama lain ... bape? 5 saat? Tak mungkin ... 

Aku ni kan blogger baru so bab-bab macam ni mestilah aku tinjau-tinjau kan ... sebab sesetengah blogger yang aktif masukkan entry baru sampai 5-6 entries dari pagi ke malam. Sape? Cari la sendiri. Memang sentiasa updated blog dorang ni. 

Tapi yang nak citer sekarang ni kalau korang ada idea ke cerita ke nak publish entry baru bape lama korang amik masa? Lama tak? Hurmmm ~ aku rasa jawapannye subjektif  .. iyerlah depends kepada apa kebenda yang nak dipublishkan ~ tu dier bahasa ... lagipun bloggers biasanya  taip je terus apa ada dalam tempurung kepala tu kan~ Hehehe ...

Kalau yang formal mungkin amik masa skit. Yang nak kena cari bahan pun sama. Takut tersilap itu ini silap-silap kena saman .. ooopppsss ... Ok aku dah kira entry aku yang ni ... aku amik lebih kurang 5 minit untuk taip ~ termasuk carik gambar ~ now? Publish post!!!

:: jom puasa sunat dan perkara sunat yang lain ::

Assalamualaikum, 

Selamat pagi semua ~ :D ... ececece ~ ada gaya pengacara pulak dah. Pendek je post ni sebab pagi-pagi hari ni aku bersahur untuk puasa sunat. Jadi ... apa salah aku nak ajak korang-korang sekali kan? Bukan apa ... zaman sekarang ni bab yang sunat ni semua suka jawab macam ni " Ala ... sunat je takpe " ... 

Memang betul.~ Tapi yang sunat tu la yang nak 'cover' balik pahala-pahala yang kurang. Nanti bila dah mati besok kot la penimbang tu berat ke dosa mesti kita tak mau kan? Tambah pulak yang wajib pun senang-senang je ditinggalkan inikan pulak nak buat yang sunat. 

Kita bersyukur kan sebab jadi umat yang paling istimewa di sisi Allah. Nak buat pahala bukan main mudah sekali. Senyum je pun dah dapat pahala. Alhamdulillah~ aku pun dulu merangkak liat nak amik yang sunat ni ~ tapi meh aku share ngan korang paling terbaik nak didik diri kita ialah masa bulan puasa. Bila masuk bulan puasa ramaila yang tingkatkan ibadat tapi bila habis semua back to normal ~ aha~ paksa diri untuk maintain ~ 

Tak susah pun ... memang kena paksa diri. Tapi sebagai manusia biasa memang begitu lumrahnya. Bila sampai musibah baru nak ingat. Itu pun sekejap. Bila dah senang balik lupa semua. ~ Kena cuba amalkan ... cuba dengan solat sunat. 2 rakaat tu InsyaAllah tak berat. Macam solat subuh ~ puasa ni kalau sebulan sekali pun Alhamdulillah tapi tingkatkan dari masa ke semasa. Bila dah jadi amalan besok seronok ~ :)

Eh jadi panjang pulak ~ jom kita jadi yang lebih baik. Kalau dah baik cuba untuk jadi yang terbaik. Semoga Allah memberkati hidup kita dunia dan akhirat ~ Amin~ ...


:: istimewa: siapa dia? ::

Assalamualaikum, 


Sudah 2 hari aku tak update blog. Agak sibuk sikit weh ~ tapi aku ada sesuatu untuk korang. Nak tau apa? jom tengok ~ sebelum tu ... gambar hiasan ~~~








Si Anu   : Assalamualaikum. Sape nama dia tu? 
Si Polan: Waalaikumussalam. Nur 'Amira rasanya.
Si Anu   : Macam mana boleh kenal?
Si Polan: Hurmmm ~ dier tu mula-mula aku jumpa...eh silap... aku tengok kat
                 gambar potret  family dier. Aku penah pegi rumah dier dulu time 
                 raya ikut member aku. Mak aih punya la pemalu siap berlari ke 
                 dapur bila tengok aku. 
Si Anu   : Itu mula-mula ko tengok dier. Aku tanya camne bleh kenal? x(
Si Polan: Oh~ bila dah tengok tu aku sibuk la nak ngorat. Kakak dia tak 
                 mau kasi no tepon dia. Last2 aku message kat FB. Juai mahai 
                 dulu wooo ~pehtu akhirnya dapat jugak no.
                 Kalau dah ada nombor barulah berkenalan. Ok jawapan ni?
Si Anu   : Biasa je~ 
Si Polan: Cis ~
Si Anu   : Berapa lama dah kenal?
Si Polan: Tambah tolak aku rasa setahun dah kot~
Si Anu   : Budak mana dier tu?
Si Polan: Kontan, Pahang Darul Makmur ...betul ke? Hehehe ~ 
Si Anu   : Pernah dating dah ke? 
Si Polan: Dating? Dier kata 'spend time' ... bukan dating. Jumpa kat kedai 
                 mamak je mula2 ~ 
Si Anu   : Mamak je?
Si Polan: Bertiga ok ~ pastu ada la ke KLCC jalan-jalan ... :$ (malu ~ )
Si Anu   : Dier duduk katne?
Si Polan: La ni dier blaja kat Dungun ... rumahnya kontan lerr ...
Si Anu   : Tuuu dia ~ jauh jugak tu ... selalu jumpa cane jauh2 ni?
Si Polan: Sekali-skala je ~ kalau ikut skala peta nampak je cam dekat ... 
                  hahaha ~ ada la skali pegi kontan jumpa dier. 
Si Anu   : Kesian ~ ... 
Si Polan: Aik ... tu soalan ke ape???
Si Anu   : Oh ... silap-silap ~ berapa umo dier sekarang? Besday dier bile? 
                 Berat dier bape? Cantik ke orangnya? Ha ~ ko jawab ... 
Si Polan: Errrr ~ skip yang tu boleh ke??? Segan la nak jawab ... hehehe ~ 
Si Anu   : Tau pun ko~ dah ni soalan akhir untuk hari ni ... yang aku tanya 
                 kat ko panjang-panjang ni sebenarnya sape dier ni?
Si Polan: Ehem ... ko rasa? 
Si Anu   : Banyak main betol la ko ni ... nanti aku interbiu ko lagi ... tak jawab 
                 siap ko ... ~




Bersambung ... tapi tak tau lagi bila ~ :D

Sunday, March 27, 2011

:: blog perempuan lagi best dari blog lelaki? betul ke ni? ::

Assalamualaikum, 

Ayat aku mula-mula macam biasa, 'aku blogger baru'. Heheheh ~ mesti dah ramai yang buat tajuk post yang hampir sama macam aku ni. Kira maksud hampir sama la jugak. Umur aku baru 3 bulan. Eh silap. Umor blog aku. Biasalah blogger baru kenalah rajin blogwalking sana sini amik ilmu dari blog-blog lain. Usha-usha blog otai amik tau tips-tips yang bagusss ~ 

Hiasan dari Google
Tak dinafikan blog aku ni takde la best mana pun sebab traffic pun ciput je tapi terima kasih yang tak terhingga kepada yang memFOLLOW blog aku ni. Banyak ulasan dari blogger lain bagi tips itu ini cara nak tingkatkan traffic dan aku dalam proses mencuba. Harap2 pasni ada yang sudi singgah blog aku ni. 

Korang rasa betul ke blog orang perempuan ni lagi best dari blog lelaki? Hurmmm ~ aku pun tak pasti tapi ikut pengalaman aku ada jugak 2-3 orang kawan aku yang sama baya ngn blog aku tapi perghhhhh ! Meletup beb ... hehehe ~ ni yang buat gua jeles ni. Tapi jeles yang baik ok sebab aku nak bersaing dengan dorang. 

Aku baca-baca blog pompuan ni memang sempoi je semua. Macam-macam ada. Aku pun seronok gak baca. Amik ilham kata orang. Jangan tukor jantina udah ~ :P ... page blog dorang pun cantik je. Dah nama pompuan ~ make up kena tebal sikit. Oooppss. 

TETAPI ... ha~ walaupun begitu, blogger yang popular tetap LELAKI. Ini macam kerjaya chef  la ni. Sape kata lelaki tak pandai masak? Chef lelaki lagi popular ~ ni Mat Gebu pun kira masuk kategori sama la. Hee ~ blog lelaki ramai jugak yang best2. Nak pulak yang dah matang ... alamak ... life begin at 40 ... untuk lelaki sahaja ye. ~ 

Apapun diharapkan bloggers di Malaysia dapat bersama-sama kongsi peringatan dan ilmu yang ada. Jangan buat blog yang sibuk menjatuhkan orang lain. Tak baik ~ akhir kata ... semoga berjaya untuk semua bloggers ~

:: bila hotel takde paip tandas ~ aiseyman ::

Assalamualaikum,

Aku pun nak tergelak kalau citer tapi dari hari tu lagi aku tak sabar-sabar nak post pasal benda ni. Korang tau kan paip getah yang kita selalu gunakan? Tapi untuk kali ni nak cerita tentang paip yang kita guna kat tandas. Bukan kepala paip tau! Kalau dulu standard paip getah la kan sekarang dah berevolusi salut ngan besi tak pun paip getah keras kecik je warna hitam. Biasa jumpa kat public toilet. 

???
Aku ni bukanlah selalu duk kat hotel tapi 2-3 bulan lepas ada la beberapa kali aku kena duk hotel sebab urusan kerja. Hotel kat Penang ngan Sarawak. Mula-mula aku perasan bila takde paip terkejut jugak aku. Sebab apa? Kita kan orang Islam mestilah kena basuh@ce*** . Kalau buang air kecik tu takpe tapi kalau time perut memulas tu ~ aiseyman. 

Kelakar beb sebab aku plak jadi kelam kabut nak cari paip. Hotel yang satu ni boleh request gayung ngan baldi. Tapi hotel yang aku nginap kat Sarawak memang takde kepala paip pun kecuali kat singki ngan bath tub. Jeng~ jeng~ jeng ~ aku pun tak paham la nape tak letak sebab kita kan Malaysia. Nasib baik la public toilet dekat. Mungkin pihak hotel pun nak jaga standard dorang. Lagipun hotel tu international kan ~ ni yang kena belajar international business sebab kena sesuaikan produk dengan sesuatu negara. Paham ke?

Camni baru ada feel ~

Tak pasti la kalau aku ni katak bawah tempurung tapi aku bukan selalu nginap hotel ni. Kalau ada urusan kerja je pun. Kalau situasi ni kena kat korang camne? Huhuhu ~ pandai guna tisu je? Oooppsss. Saje kongsi pengalaman mana la tau pasni korang nak menginap hotel yang mahal-mahal pasni~ 



Ingat, kebersihan sebahagian daripada IMAN ~

:: earth hour 2011 ~ jom sama-sama laksanakan (edisi sambungan) ::

Assalamualaikum, 

Kepada pembaca yang budiman, eh macam nama aku ... maaf ler sebab semalam aku kata nak sambung post ni lepas earth hour tu tapi lepas padam lampu dengan mood aku sekali terpadam ... Sorry ye ~ heee ...

Tak syok plak dah nak citer pasal earth hour ni cuma nak share pasal earth hour ni asal dier bermula dekat Sydney Australia. Tahun permulaan sambutan ni pada tahun 2007. Lepas setahun barulah banyak negara lain join sambutan tu. Hampir 35 buah negara yang sambut. Tau tak korang tahun lepas sambutan paling besar earth hour ni? 128 negara yang terlibat termasuklah Malaysia. Tahun ni punya aku tak dapat update lagi. Hee~ 

Dalam FB semalam macam-macam komen yang aku baca. Ada yang kata setakat padam 2-3 lampu je buat apa. Ada yang bagi details jangan nyalakan lilin sebab sama jugak lilin tu keluarkan asap yang tak baik. Aku support yang ni. Nak tau lebih lanjut pasal earth hour klik EARTH HOUR ni.

Walaupun macam-macam komen yang keluar tapi sekurang-kurangnya even ni bagi kesedaran kat kite. Mana yang suka fikir negatif dulu macam aku ni kena tengok pulak yang positif tu apa. Kesian kat generasi akan datang. Tapi yang pasti masjid dengan surau takleh nak tutup semalam sebab masuk Isyak kan ~ aku pun kat surau so terang la sikit. ~ :)

Tu la serba sedikit. Mood baru nak up balik so tunggu post-post seterusnya ~

Saturday, March 26, 2011

:: earth hour 2011 ~ jom sama-sama laksanakan ::

Assalamualaikum, 

Alhamdulillah ~ aku ada 15 minit lagi nak update ... hahaha ~ bukan update benda lain pun tapi nak ajak semua komuniti blogger sama-sama kita jayakan event ni. Hari ni, 26 Mac 2011 tepat jam 8.30pm hingga 9.30pm jom sama-sama kita tutupkan suis lampu dan segala suis yang ada kat rumah kita dan biarkan BUMI ini berehat selama sejam ... 


Takde nak cerita panjang ~ just go and get ready people! Nanti lepas sejam kita sambung semula cerita ini ~ chowwwwww ~ eh nape gelap ni????????????



:: hari-hari sabtu ku ~ ::

Assalamualaikum,

Tatkala separuh penduduk kat Malaysia ni bercuti pada hari Sabtu ~ aku pulak bekerja di hari Sabtu ... tapi bukan separuh hari ye ... 9am - 4pm ... Mesti ramai jugak yang keje ari sabtu kan?

Saje je aku update blog ni kongsi cerita aku ... hehehe ~ mana-mana yang baru baca blog ni aku nak kasi tau aku keje kat Asia e University. Tempatnya kat KL. Hujung-hujung minggu aku camni la ... cari duit lebih la katakan ~ kumpul duit kawin ... ooopppsss ...

Aku buat part time jaga AeU Knowledge Centre ... bahasa mudahnya Library ... bahasa melayunya Perpustakaan ... macam budak-budak aku ni . Apa keje aku? Aku ni part timer je so keje-keje biasa je yang Librarian kasi ...

Minggu lepas abis aku shelving buku yang belambak pastu hari ni aku buat cataloging plak ... yeke? Aku pun tak pasti tapi keje aku cop sana cop sini pastu tampal sana tampal sini. Last2 semua benda aku tampal barcode kang ... Hehehe ~ banyak ke bukunya? Ce tengok ...


Tu banyak lagi tu ~ hehehe ~ ok la ... tu je nak tulis ... selamat bekerja di hujung minggu ~ :D

:: solat seminggu sekali je? ::

Salam, 

Seringkali kita terdengar dalam tazkirah bila Ustaz kata dah la solat seminggu sekali ~ ... apa maksudnya tu? Mesti semua faham kan ... maksudnya orang zaman sekarang ni yang solat seminggu sekali je ... solat apa? Solat Jumaat  ~ ini lebih kepada sape? Kepada kaum Adam la ... sebab kita ikut Imam Syafie~

Terpanggil aku untuk tulis post ni untuk kita sama-sama jadikan ingatan. Macam-macam alasan orang bagi bab solat ni ... sebenarnya yang wajib tu adalah yang 5 waktu yakni Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak termasuklah solat Jumaat. Solat Jumaat wajib ditunaikan pada hari Jumaat secara berjemaah.

Hakikat yang kita tengok sekarang ramai yang meninggalkan solat wajib yang 5 tadi tapi bila solat Jumaat pegi pulak. Kenapa ye? Malu sebab takut kantoi ngan orang lain sebab tak solat Jumaat?  Ada pulak tu memang la ke Masjid tapi lepak menyorok ntah kat sudut mana sebab tak nak solat ~ 


Ada pulak yang selang-selang solat Jumaat dia. Sebab yang dia tahu kalau tak solat Jumaat 3 kali berturut-turut Allah akan tutup pintu hati. Memang benar tapi jangan memandai ingat kalau selang-selang takpe. Syaratnya kalau benar-benar ada keuzuran tak boleh nak pegi. Tuntut ilmu bior habis dan faham betul2~ sedangkan solat 5 waktu kalau ditinggalkan kena qada, samalah dengan solat Jumaat. Sakit pun kita kena solat ~ 

Aku pun hanyalah hamba Allah yang penuh dosa. Masih terlalu cetek ilmu di dada. Tiada yang sempurna~ hakikat di atas tentu tidak dinafikan. Ingatan untuk kita bersama. Solat tiang agama . Berdoalah kita agar diberikan keimanan. Jom kita paksa diri untuk berubah. Jangan tinggal solat ~ itulah bekalan untuk akhirat dan benteng kita nak jauhkan diri dari godaan dunia ~

Islam itu mudah, tapi jangan dipermudah-mudahkan ~ :)

Friday, March 25, 2011

:: berat sama dipikul ringan sama dijinjing ::

Salam,

Seperti biasa InsyaAllah hari ni saya akan kongsikan lagi sedikit kandungan dari Khutbah Jumaat di Masjid negara. Maaf sebab lewat sikit update. Khutbah hari ni disampaikan bersempena Hari Polis Malaysia ke 204 tahun ni.

Walaupun Polis adalah pasukan keselamatan yang bertanggungjawab menjaga kesejahteraan dalam negara kita jangan kita lupa pengorbanan mereka. Kita boleh lihat dalam Malaysia ni Polis kita cekap jugak dalam menyelesaikan satu-satu kes terutama kes berat.

Namun tanggungjawab tu sebenarnya bukan terletak kat bahu dorang jer. Kita sebagai rakyat perlu turut sama-sama membantu dorang. Kita manusia ni selalu lupa ~ bila orang lain ada masalah kita suka bersikap lepas tangan walaupun mampu menolong tapi bila kita yang susah takde sape nak menolong kita marah ... jadi kena ingat dan fikir semula ~

Besar ganjaran yang Allah bagi kat kita sebab kita ada tanggungjawab untuk menjaga agama dan negara kita. Dunia sekarang ni semakin banyak yang jadi huru-hara tapi Alhamdulillah Malaysia masih lagi sebuah negara yang aman dan selamat untuk kita tinggal.

Jom baca teks kandungan Khutbah tersebut dan kita hayati dengan lebih untuk kita fahami. Klik kat link ni:


*Sumber utama kandungan post ini adalah berdasarkan dari teks Khutbah Jumaat Masjid Negara bertarikh 25 March 2011

:: aku blogger separuh masa ::

Salam, 

Haisshhh ~ penat jugak rupanya jadi blogger ni. Nak kena pandai bahagi masa. Aku ni dah la pemalas sikit. Hahaha ~ tapi bila jenguk blog-blog yang ada peminat tinggi buat aku jadi semangat sikit. Tengok blog Ben Ashaari? Beautifulnara? dah tengok Vlong Ben ngan Beautifulnara?

Ha~ kalau belum boleh singgah web dorang dan tengok Vlog tu. Nanti aku bagi link kat bawah. 44 minit video tu so macam-macam info kita boleh belajar dari bloggers yang hebat-hebat ni. Seyes sebagai blogger baru aku jengah jugak blogger otai nak cari ilmu dalam dunia blog ni. Malu bertanya sesat jalan ~ eh ~ usaha tangga kejayaan ~ eh ... boleh pakai la tu kan ... usaha kena ada beb ~ 

Mula-mula aku ingatkn dorang ni blogger sepenuh masa sebab updated je memanjang tapi bila dah tonton Vlog tu baru la aku tahu ~ dorang pun separuh masa. Ada ke blogger full time? Statement paling best bila Beautifulnara kata malam-malam dia jadi 'kelawar' ~ hahaha ~ tu la pengorbanan sebab rasa tanggungjawab kepada fans blog dorang ~ aku nak jadi jadi Robin la plak ... 

So? walaupun aku separuh masa aku akan cuba memberikan sesuatu yang terbaik dari blog aku untuk korang semua. Sekarang ni aku makin rajin jengah blog-blog orang lain walaupun masih baru. Ilmu tu luas beb ~ rajin usaha ada la buahnya nanti. ~

Terima kasih kepada mereka sebab sudi kongsi pengalaman ~ pasni aku nak usha-usha lebih mendalam blog2 otai di Malaysia ~ jom ~ 

Seperti dijanjikan ... klik SINI kalau nak tengok Vlog tu ~

:: gempa dan gempar ~ peringatan untuk kita semua ::

Salam, 

Belum pun reda berita gempa bumi kat Jepun sekali lagi berita menyampaikan gempa bumi berlaku dekat Mynmar pulak. Bukan kecik tapi hampir 7.0 skala richter . Memang kuat sampaikan Thailand pun rasa gegaran tu. 

Jom kita renung sejenak kenapa semua ini berlaku? Sudah tentu ia adalah peringatan untuk kita semua bukan? Bencana dan musibah yang berlaku sekarang bukan main dahsyat lagi. Takut bila kita melihat dan mendengarnya. Sejenak ia membuatkan kita insaf tapi kenapa aku kata sejenak? Sebab sejauh mana kita hayati keinsafan tu? Tepuk dada tanya selera. ~

Teringat bila melihat video yang kawan-kawan postkan dalam FB tentang kekejaman Jepun terhadap binatang dan tulis komen patutla depa kena tsunami tapi jangan kita lupa kat Malaysia apa kurangnya~ mungkin Malaysia tak seksa binatang tapi pusat hiburan? pusat pelacuran? Kelab dan pub?  buang bayi? masalah sosial remaja sekarang? dadah? bunuh?  Terbaru pusat untuk Gay pulak ~ 

Masa kita yang ada di dunia semakin singkat. Jom kita sama-sama memperbaiki diri kita masing-masing. Maksud aku dengan bersungguh-sungguh. Semakin hari kita semakin lalai dengan dunia. Taubat seringkali kita mungkiri namun Allah Maha Pengampun. Jangan pernah lupa pada Allah. ~ berdoalah mudah-mudahan negara kita dan kita semua selamat dunia dan akhirat ... Amin ~

Thursday, March 24, 2011

:: siapa kata penghidap penyakit jantung ramai lelaki? ::

Salam, 

Perasan tak korang sakit jantung ni penyakit pembunuh nombor 1 di Malaysia? Tau kan? Bukan Kanser ye ~ sebab apa? Sebab bila kena serang sakit jantung risiko dier aku boleh cakap 100% ada peluang untuk terus 'pergi'. Maaf ye tapi itu hakikat~ Sampai sekarang kalau tengok iklan kat TV masih ada kempen-kempen sayangi jantung anda. 

Tapi ... tau tak korang sebenarnya penyakit jantung ni ramai wanita daripada lelaki? Jeng ~ jeng ~ jeng~ cuba baca kenyataan yang aku amik dari keratan segmen kesihatan akhbar Utusan Malaysia:

Menurut Pakar Perunding Kardiologi, Datuk Dr. Khoo Kah Lin, yang juga Pengarah Yayasan Jantung Malaysia (YJM), penyakit jantung adalah pembunuh nombor satu di kalangan wanita di Malaysia dan di seluruh dunia sejak berpuluh-puluh tahun lamanya. 

Panjang sebenarnya kalau aku nak ulas topik ni cuma aku nak kongsi dengan semua bahawa risiko penyakit jantung ni sama antara lelaki dengan wanita walaupun dalam segmen tu kata wanita lebih berisiko dijangkiti selepas putus haid atau menopaus. Faktor yang menyumbang penyakit jantung ni antaranya obesiti, kolesterol tinggi, hipertensi, pengambilan lemak secara berlebihan, kurang bersenam, dan merokok.

Jom kita sama-sama jaga kesihatan jantung kita mulai dari hari ni jugak. Jaga pemakanan dan banyakkan bersenam. Jangan terlebih bersenam ye ~ ada penyakit jugak tu. Mencegah lebih baik dari mengubati dan jangan lupa sentiasa berdoa kepada Allah agar kita diberi kesihatan yang baik. 

Nak tau lebih lanjut cerita sakit jantung wanita tadi korang boleh klik dekat link ni : 



:: SEGMEN kenangan zaman sekolah menengah ::

Salam, 

Sebagai penghargaan untuk kawan aku Cik Nor Akmal Kamil, aku sertai :: SEGMEN kenangan zaman sekolah menengah :: anjuran blog milik dia, Kechik Itu Comel @ http://jarijemariemas.blogspot.com/   ... Aku ni blogger baru dan ini segmen pertama yang aku join. ~ jom tengok jawapan aku ~ ...

Mula-mula: 


Soalan dan jawapan: 
 
a) subjek yang paling korang suka?

>> terus terang masa aku sekolah menengah dulu subjek yang paling disukai subjek IT. Aku amik masa tingkatan 4 dan 5. Dah nama pun budak kelas IT kan ~ lagipun subjek tingkatan 1-3 semua orang sama je amik. Hehehe ~ Kenapa suka subjek IT? Kalau korang imbas kembali masa masuk tahun millennium yakni tahun 2000 evolusi industri IT ni tengah naik meningkat. Aku SPM tahun 2004. Asalnya aku ni budak sains tulen . Amik Biologi gitu tapi tak berminat la ~ ha ni dah kira jawab soalan kedua ~ hahaha ~ Dek kerana minat IT aku tulis surat mohon tukar kelas . Sampai camtu aku minat subjek ni ~ 

b) subjek yang paling korang tak suka?

>> macam yang aku jawab tadi ... subjek Biologi. Mula-mula memang la excited nak bedah katok tapi masuk kelas pertama aku mengantuk teramat sangat sampai aku tak paham apa Cikgu terangkan. Tapi aku tak suka subjek ni bukan sebab mengantuk ye ~ sebab aku suka subjek lain ~ ViceVersa la pulak ~

c) cikgu kesayangan korang? kenapa korang sayang dia?

>> nama dier Puan Azizah ~ Cikgu Bahasa Inggeris ... bukan aku sorang je tapi satu kelas suka ~ dalam banyak2 Cikgu kitaorang rumah dier dah 2 kali kami serbu datang beraya. Sebab apa sayang dier ? Sebab dier best ~~ sebab apa? sebab dier best ~~~ tengok gambor ni ~ 

Cuba teka mana Cikgu? Peraduan jugak ni ~ hehehe
d) apa kenangan yang paling korang tak boleh lupakan masa zaman sekolah dulu..?

>> PKBM! a.k.a  Pasukan Kadet Bersatu Malaysia. Walaupun zaman aku jadi Ketua waktu tingkatan 5 telah menyebabkan kekalahan peringkat Daerah-daerah Selangor tapi aku dah joined jadi kadet dari tingkatan 1 lagi ~ tengok gambar la~


Teka aku yang mana? Hahahaha ~
e) apa nasihat korang pada budak2 sekolah zaman sekarang ni...?

>> nasihat untuk dorang? uishhh ~banyak ~ toksah la cinta-cinta monyet ni takut 'terover' plak ... zaman korang ni makin maju ~ lebih mudah dan lebih mewah ... takut menyesal di kemudian hari ~ sentiasa ingat ibu-bapa yang mengerah keringat semata-mata nak bagi kita dapat ilmu ... usaha tangga kejayaan ~ paling penting jangan pernah lupakan Allah dan sentiasa berdoa kepadanya.~ macam mana? SOLAT JANGAN TINGGAL ~ InsyaAllah diberkati dan berjaya dunia akhirat ~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...