Thursday, March 31, 2011

:: jom puasa sunat dan perkara sunat yang lain ::

Assalamualaikum, 

Selamat pagi semua ~ :D ... ececece ~ ada gaya pengacara pulak dah. Pendek je post ni sebab pagi-pagi hari ni aku bersahur untuk puasa sunat. Jadi ... apa salah aku nak ajak korang-korang sekali kan? Bukan apa ... zaman sekarang ni bab yang sunat ni semua suka jawab macam ni " Ala ... sunat je takpe " ... 

Memang betul.~ Tapi yang sunat tu la yang nak 'cover' balik pahala-pahala yang kurang. Nanti bila dah mati besok kot la penimbang tu berat ke dosa mesti kita tak mau kan? Tambah pulak yang wajib pun senang-senang je ditinggalkan inikan pulak nak buat yang sunat. 

Kita bersyukur kan sebab jadi umat yang paling istimewa di sisi Allah. Nak buat pahala bukan main mudah sekali. Senyum je pun dah dapat pahala. Alhamdulillah~ aku pun dulu merangkak liat nak amik yang sunat ni ~ tapi meh aku share ngan korang paling terbaik nak didik diri kita ialah masa bulan puasa. Bila masuk bulan puasa ramaila yang tingkatkan ibadat tapi bila habis semua back to normal ~ aha~ paksa diri untuk maintain ~ 

Tak susah pun ... memang kena paksa diri. Tapi sebagai manusia biasa memang begitu lumrahnya. Bila sampai musibah baru nak ingat. Itu pun sekejap. Bila dah senang balik lupa semua. ~ Kena cuba amalkan ... cuba dengan solat sunat. 2 rakaat tu InsyaAllah tak berat. Macam solat subuh ~ puasa ni kalau sebulan sekali pun Alhamdulillah tapi tingkatkan dari masa ke semasa. Bila dah jadi amalan besok seronok ~ :)

Eh jadi panjang pulak ~ jom kita jadi yang lebih baik. Kalau dah baik cuba untuk jadi yang terbaik. Semoga Allah memberkati hidup kita dunia dan akhirat ~ Amin~ ...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...