Monday, April 4, 2011

bila sahur dan puasa~

Assalamualaikum,

Anda pelik? Ngehngeh ~ belum masuk Ramadhan lagi ke? Wah ~ citer pasal sahur ngan puasa plak ek ... bukan apa ... mesti la semua tau kan puasa ni bukan dalam bulan Ramadhan jer ... kan kita ada puasa sunat. Puasa nazar .. puasa ganti .. oooppsss ...

Alhamdullillah di pagi Isnin ni Allah bagi lagi kesempatan kita untuk bernafas di muka bumi yang tinggal sejengkal je lagi dan masa ni la peluang kita untuk memperbaiki diri kita lebih baik dari semalam. Hari ni Alhamdulillah aku dapat lagi untuk berpuasa sunat dan aku nak ajak sahabat-sahabat di luar sana jom kita amalkan ~

Memang liat sikit kan sebab perkara sunat jer ~ tapi yang paling best bila citer bab sahur. Bukan time bulan Ramadhan jer tapi bila masa kita puasa. Maklumla nak kena bangun sebelum Subuh ... kita semua ni tau setiap perkara yang Allah suruh dan sunah Nabi ada hikmahnya ~ cuma penyakit kita ni MALAS ~

Ada setengah tu cam dah jadi amalan pulak bila puasa je makan banyak-banyak tengah malam pastu skip sahur. Aishhh~ takde effect pun macam tu. Bikin lemah jer ~kena paksa diri bangun sahur pagi-pagi ... kalau ada kurma untuk sahur lagi best ~ yakin dan InsyaAllah bila amalkan kita akan rasa hikmah tu ...

Selain dapat pahala puasa ni dapat jaga diri kita ~ betol tak? Bila kite ingat kita puasa kita akan cuba elakkan dari buat benda-benda tak elok ... zaman kita ni dugaan cukup hebat ! Kita dapat jugak 'charge' Iman kita InsyaAllah ~ harap dapat jadikan ilmu untuk kita semua ~

Jom mulakan minggu kita dengan senyuman ~ :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...