Monday, March 21, 2011

:: bila hati sudah tak suka ~ ::

Salam, 

Bak kata orang, kalau bercinta tu cium bau ken*** pun wangi. Tapi yang ni nak cerita lain sikit. Bila hati sudah tak suka dekat seseorang tu mesti segala benda yang berkaitan dengan orang tu kita tak suka. Ini bukan termasuk kategori dengki tau ~ hehehe ~ 

Benda ni biasanya berlaku dalam bab kerja. Tak kira la kerja pejabat ke kerja buat assignments sama-sama dan kerja-kerja lain la. Tambah pulak orang yang kita tak suka tu adalah bos. Oooppss ~ kalau bos jangan buat main wooo ~ 

Perasan tak korang selalunya kita memang tak suka nak buat kerja dengan orang yang kita tak suka? Kalau students tu bila bab buat tugasan berkumpulan mula la sibuk nak cari geng yang 'satu kepala'. Kot la dapat ngan musuh habis tak jadi apa~ hehehe ~ 

Aku sendiri pun selalu berhadapan dengan situasi macam ni. Masa aku belajar dulu pun sama. Kalau dapat geng yang tak satu kepala aku ikut la rentak dorang abis cerita. Janji kerja siap. Bila aku dah kerja ni pun sama. Politik sana sini. Bila aku cadang itu ini semua kasi potong nak pakai idea masing2, aku pun follow je la~ kuli level should be no problems~ 

Aku ni bila tau kawan-kawan yang aku kenal tak suka dengan diri ni aku rasa sedih sebenarnya. Bukan apa, tak suka la buat musuh. Pernah satu ketika aku dapat tau senior aku sibuk mengata aku itu ini panasss jugak sekejap. Tapi bila siasat balik kes dengki rupanya. Kalau bab dengki tu ko biorkan saje la ~ tak dapek nak menolong. Kalau dilawan nanti makin tinggi api yang membara. Kalau kita yang buat silap sampai orang tu tak suka baik kita minta maaf dan berbaik semula.

Sebagai manusia dah tentu kita ada hati dan perasaan kan. Kena la jaga jugak. Andai kata kita benci sangat dengan seseorang tapi kena bekerja dengan dier, cuba ikut rentak dier ataupun cuba cara yang terbaik supaya kita OK untuk kerja sama-sama. Lupakan sekejap bab peribadi. Hehehe ~ 

Kalau dah memang tak boleh jugak? Cubalah elakkan untuk bekerjasama. Takut nanti jadi lain plak. Kerja entah ke mana habuk pun takde. Luas lagi sebenarnya bab bila hati tak suka ni. Kalau dibincangkan pasal cinta laaaagi banyak ceritanya. Hehehe ~ 

Apapun ikhlaskan hati dan lakukan setiap perkara dengan niat semua kerana Allah. Hanya Allah sahaja yang akan membalas kebaikan dan keburukan yang kita lakukan ~ 

1 comment:

  1. betul3...!
    setuju..
    dalam belajar pun kadang2 mcm ni jgk..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...