Tuesday, February 8, 2011

:: pengembaraan tengkek feb 2011 ::

Cuti aku minggu lepas memang penuh dengan aktiviti. Lepas  aku balik dari Kuantan hari Ahad (30.1.2011) yang lepas aku keje esoknye pastu cuti Hari Wilayah pastu keje balik hari Rabu. Ha~ lepas tu bermula la pengembaraan aku ngan sahabat-sahabat ke Tengkek, kek Negeri Sembilan. Ala dekat Batu Kikir jalan nak pegi Kuala Pilah dan Bahau. Cuti Tahun Baru Cina mestilah dipenuhkan dengan aktiviti yang best. Pengembaraan ni selama 3 hari 1 malam. Spesifiknye 1 malam tu sebab kitaorg sampai pukul 1 pagi hari Khamis (3.2.2011) balik hari Jumaat (4.2.2011) lor~. Hehehe~ ahli-ahli bersekutu yang pegi ialah aku@Budi, Icuk@Yanto, Jailani@Jai dan Wahyu@Yayak. Sedap-sedap nama dorang. Perjalanan 125ZR merah dan LC135 putih takde side mirror bermula malam hari Rabu (2.2.2011) lebih kurang pukul 10.30 malam sebab~Icuk si darah manis kena la jumpa ‘matahir’ dulu. Manis sangat darah dier. Kitaorang ikut jalan Lebuhraya Lekas. Mak aih~ jalan dier memang gelap betol pehtu punyela panjang. Si Jai dengan Yayak nek LC,  aku ngan Icuk nek 125 la ~tapi kesian kat motor aku sebab boleh bawa 130 km/j sebab ... korang tanye la Icuk sendiri. Kali ni kitaorang tak lalu Bukit Putus sebab ada jalan baru yang lebih cepat cuma berangin skit malam-malam pastu bila nek bukit bertambah slow la motor aku. Kuang3 ~ sampai kat Batu Kikir jumpa la gerbang masuk ke Jeram Tengkek. Lopeh ampek kilometer ke dalam baru la aku nampak batu penanda Tengkek = 12 km ... Merasa la ko masuk ke dalam golap2 tu 16 km baru sampai Tengkek. Smpai je dah tentulah berhenti dekat ‘Asy Farm’ yakni umah si Asyraf@Acab. Borak2 dulu pehtu kitaorang pun tido ~
 
: Hari Pertama :
Planning sebelum tido malam tadi nak bangun awal pukul  7 pagi ni tapi gamaknye ntah pukul berapa bangun aku pun tak ingat. Aktiviti pertama pagi ni ialah ... Gosok gigi pehtu basuh muka dulu ... Lepas tu barulah kitaorang pergi menangkap itik hitam. Acab panggil itik telo sebab telo itik daripada baka itik tu la. Kitaorang pun tak paham tapi memang nak tangkap untuk makan~ huahuahua ~ memang seronok la tangkap itik tu. Jai tangkap itik sampai terlanggar pokok. Nasib baik pokok sama saiz dengan dier kalau tak masak la kitaorang. Yayak tak mo tangkap itik sebab lebih kurang sama kale ngan dier. Hahaha ~ dapat la tangkap 6 ekor walaupun tak besor mana. Lepas tangkap itik baru pegi sarapan. Penat beb kejor itik. Sarapan pagi ... Jai makan 3 roti canai telo. Icuk makan 2 bungkuih nasi lemak dengan 2 roti canai. Yayak nasi lemak 2 bungkuih. Aku ngan Acab nasi lemak 1, roti canai 1 tapi aku roti telo la. Sape lagi gemok? Lu pikir la sendiri ... Hee ~ Lepas je sarapan kitaorang pegi menoreh getah. Pegi menoreh naik jip Acab. Jip tu Yayak kata nombor plat dier tulis sendiri. Hahahaha ~ ntah mana nombor la Acab guna. Banyak rintangan dan cabaran waktu menoreh sebab naik bukit jalan kaki baru jumpa pokoknye.  Kesian kat Icuk ... huhuhu ~ Tengah syok menoreh ada pulak makcik tuo menegur ... mau tak terkejut beruk nasib baik Acab ensem ... Hihihi ~ Lepas menoreh kitaorang pegi la Jeram Tengkek. Syok tu mandi jeram siap beli air aiskrim soda singgit. Mandi semua pakai baju ~ maklumlah semua pemalu ~ kuang3 ~~~ Balik dari jeram ape lagi semua ‘membuta’ la smpai Zohor baru bangun, makan dan aktiviti menyalai itik yang telah siap disembelih dan dicabut bulu pun bermula. Abis terbakor itik tu macam Yayak bak kata Icuk. Hahaha ~ Lepas menyalai kitaorang pegi membeli barang-barang untuk BBQ ... wuhooo ~ tapi lepas beli barang kitaorang pegi menolong makcik si Acab mengecat umah sekejap. Malam tu bermula la aktiviti BBQ kitaorang. Mula-mula ingatkan nak BBQ kat jeram tapi keadaan tidak mengizinkan sebab dah lewat. Icuk jadi chef nak peram ayam. Aku potong sayur-sayur nak buat salad. Selebihnye buat bara untuk bakar ayam. Bukan ayam je kitaorang BBQ tapi frankfurter ngan chicken ball pun ada jugak. Kenyang jugak malam tu tapi tak happy sangat la sebab Jai senyap je waktu BBQ tu. Heee ~ Lepas makan??? Tido lerr ~
 
: Hari Kedua :
Hari kedua ni pun sama je sebab planning malam sebelumnye nak bangun awal. Jai kata nak cuci motor tapi sampai balik minyak hitam kat rantai pun dier lupa nak letak. So pagi ni bangun dalam pukul  8 lebih kalau tak silap pastu pegi sarapan kat kedai yang lain plak. Kali ni makan tak banyak. Ala 16 biji kuih je untuk 5 orang ok la tu kan ~  :P ... Lepas sarapan kitaorang tolong bapak Acab amik kayu api. 1st time aku bawak jip si Acab. Jai pun bawak. Yayak pun bawak. Icuk je yang tak bawak. Icuk takut bawak main race plak kot. Si Jai aku nampak kepala je ~ Hahaha~ Amik kayu besor-besor bukan siap potong punye. Jai kasi petua baca Basmalah waktu nak turunkan kayu dari jip. Sempat la jugak lepas amik kayu tu kitaorang ‘bergurau senda’ dengan angsa-angsa belaan Asy Farm. Kalau korang tengok gambar punye la mesra dengan angsa tu tapi lepas tangkap je gambar semua bersepah lari. Haram ~ aku jugak yang kena gigit  ... Aktiviti seterusnya ~ Off Road Challenge la ~ best woooo nek jip nek bukit tinggi. Sebijik macam 4WD Challenge la. Jip tu pun memang 4WD. Tengok la gambar best ke tidak. Video kat bawah ni. Kalau internet laju cepat skit loadingnye.


 
Memang kenangan la kata orang. Lepas kat bukit tu kitaorang ke ladang lain plak main 4WD tu. Pastu baru la balik ke umah. Masing-masing tido kepenatan. Lebihan BBQ semalam sempat dihabiskan. Hidang je makanan semua celik terus, pas makan lelap balik. Tak senonoh betul. Hehehe ~  Lepas waktu solat Jumaat masing-masing bersiap nak balik. Sedey je semua nak balik. Cian kat Acab. Sob3 ... Bertolak lebih kurang pukul 4 petang dan sampai KL dalam pukul 6 petang. Kali ni balik cepat skit sebab motor aku bleh cecah 140-150 km/j plak. Baguih la tu. 'Busut' dah ringan. :P ~ Sampai Gombak minum Lai Chi Kang ngan ABC dulu baru balik. Alhamdulillah selamat sampai. 'Kisah pengembaraan ke Tengkek.' Harap-harap lepas ni kitaorang ke sana lagi tapi bawak lagi ramai. Untuk orang bujang saje~~~ Hohoho ~ Sape-sape nak beli ayam, telo ayam kampong, itik, angsa ke boleh la contact aku nanti aku boleh order dengan si Acab. Tamat ~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...